“Qızardılmış ət sinir sisteminə təsir edir və xərçəngə səbəb olur”.
Viral.az xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Mariya Kaloşina “RİA Novosti”yə deyib.
Onun sözlərinə görə, ət qızardarkən ən zərərli şey hər kəsin sevimlisi olan qızıl qabığıdır:
Son Yazılar:
- “Barselona” qalib gəldi, “Mançester Siti” uduzdu
- Birinci vitse-prezident Heydər Əliyevin anım günü ilə bağlı paylaşım etdi
- Ümummilli liderin anım günüdür
“Məhz bu qabıq tərkibində orqanizm üçün çox zərərli maddələr – heterosiklik aminlər və akrilamid var. Birincilər güclü kanserogendir, yəni xərçəngin inkişafına səbəb ola biləcək bir maddədir. Akrilamid isə sinir və reproduktiv sistemlərə təsir edir”.
O əlavə edib ki, əti qızardarkən çoxlu miqdarda poli doymamış yağları olan bitki yağlarından uzaq durmaq lazımdır. Onlar kanserogenlərin və trans yağların əmələ gəlməsinə ən həssas olanlardır. Belə çoxlu doymamış yağlar kərə yağı, piy və bitki yağlarında, məsələn, soyuq sıxılmış zeytun yağında olur (qaynarinfo).