Yemək sifariş verərkən bunlara DİQQƏT EDİN! – Həkimdən MƏSLƏHƏT

“Mağazalardan və ya çatdırılma yolu ilə hazır ərzaq alarkən onun görünüşünə, iyinə, yararlılıq müddətinə və saxlama üsullarına xüsusi diqqət yetirmək lazımdır”.

Viral.az xəbər verir ki, həkim Qalina Roqojkina “İzvestiya” ilə söhbətində hazır yeməklərin seçilməsi ilə bağlı məsləhətlər verib, həmçinin qida zəhərlənməsi zamanı ilk tibbi yardım haqqında danışıb.

“İnqrediyentlərin köhnəlmədən təzə görünməsi vacibdir. Ət və balıq çox solğun və ya əksinə, zəngin parlaq olmamalıdır. Mümkünsə, yeməyi iyi hiss etmək lazımdır. Yemək hazırlama sahəsini yoxlaya bilsəniz, yaxşı olar. Masa, soba və qablar təmiz olmalıdır və yalnız tarixə deyil, həm də istifadə vaxtına diqqət yetirmək vacibdir. Məhsulların müxtəlif son istifadə tarixləri var. Məsələn, mayonez və xama otaq temperaturunda səkkiz saatdan çox saxlamaq tövsiyə edilmir. Balıq və ət ümumiyyətlə soyuducuda saxlanmalıdır. Yəni, alınarkən hazır məhsulların saxlanma şəraiti də qiymətləndirilməlidir”.

Ekspertin sözlərinə görə, hazır yeməkləri onlayn sifariş etsəniz, rəylərə diqqət yetirin. Həm də təkcə çatdırılma şirkətinin saytında deyil. Müxtəlif məhsullar və şirkətlər haqqında istehlakçı rəyləri olan bir çox xidmət var.

“Məhsulları satın almadan əvvəl şəxsən görmək mümkün olmadığından, orijinal fotoşəkilləri olan rəylərə baxın. Həm də qabların tərkibinə diqqət yetirin, onların tərkibində tez xarab olan inqrediyentlər olmamalıdır”, – Roqojkina bildirib.

Qida zəhərlənməsinin əsas əlamətləri: ürəkbulanma, qusma, ishal, qarın ağrısı, halsızlıq, başgicəllənmə, göz qabağında ləkələrlə müşayiət olunan baş ağrısı və qızdırma”, – həkim bildirib.

“İlk simptomlar görünəndə göstərişlərə uyğun olaraq dərhal sorbentlər qəbul etməlisiniz. Maye itirildikdə, duzlu bir həll içmək vacibdir (bu, bədəndə suyun saxlanmasına kömək edir). Bu, bədənin tibbi yardım gözləməsinə kömək edəcək. Aşağıdakı simptomlar baş verərsə, dərhal həkimə müraciət etməlisiniz: temperatur 24 saat və ya daha çox 38 dərəcə qalır; görmə pozğunluqları, əzələ krampları; nəcisdə və ya qusmada qan; zəhərlənmə göbələk və ya konservləşdirilmiş qidalardan qaynaqlanır; başlandığı andan üç gündən artıq keçməyən orta dərəcədə zəhərlənmə əlamətləri”, – ekspert bildirib.

“Zəhərlənmə orqanizmə ciddi zərbə vurur. Üstəlik, zəhərlənmə daha ciddi xəstəliklərin əlaməti ola bilər. Buna görə də, ilk simptomlar görünəndə dərhal reaksiya vermək vacibdir”, nəşrin həmsöhbəti xəbərdarlıq etdi.

“Zəhərlənməyə hansı qida və ya qabın tərkibindəki inqrediyentin səbəb olduğunu yoxlaya bilərsiniz. Bunun üçün siz yemək qalıqlarını (əgər qalıq varsa) analiz üçün təqdim edə bilərsiniz. O, infeksiyanın törədicini göstərəcək. Tam bərpa olunana qədər gözləməmək daha yaxşıdır, çünki bu, çox uzun çəkə bilər, bu müddət ərzində yeməyin müddəti bitəcəkdir. Tezliklə belə tədqiqatların aparılması tövsiyə olunur”, – deyə Roqojkina yekunlaşdırıb.

Yusif EYVAZLI