Səhər yeməyində hansı əti yemək olar? – Diyetoloqlar AÇIQLADI

Səhər yeməyinə gəldikdə hamımızın müəyyən üstünlükləri var. Beləliklə, səhər yeməyi ətinin ən məşhur növlərindən bəziləri çox işlənmişdir – məsələn, kolbasa və vetçina. Bununla belə, nə qədər dadlı olsalar da, mütəxəssislər ümumiyyətlə onların istehlakını məhdudlaşdırmağı və ya çəkinməyi məsləhət görürlər, çünki tərkibində konservantlar var və doymuş yağ da yüksəkdir.

Bununla belə, bütün ət növləri zərərli deyil və onlardan bəziləri haqlı olaraq səhər pəhrizinizdə ola bilər.

Viral.az xəbər verir ki, “HealthDigest” səhər yeməyi üçün ən sağlam ət növlərindən danışıb.

Toyuq

Bütün ətlər yaxşı bir protein qaynağı olsa da, toyuq, xüsusilə də toyuq döşü ən yaxşısıdır.

Üstəlik, zülalla zəngin yemək yemək, günə doyma ilə başlayacağınız deməkdir ki, bu da çəki nəzarətinə yönəlmiş insanlar üçün vacibdir. Toyuq əti də aşağı kalorilidir və tərkibində niasin, selen, fosfor, vitamin B6, vitamin B12, riboflavin, sink, tiamin, kalium və mis kimi digər faydalı qidalar var.

Yağsız mal əti

Qızardılmış mal əti, sirloin biftek, sirloin biftek və yağsız mal əti kimi seçimlər də daxil olmaqla yağsız mal əti kəsimləri sağlam səhər yeməyi seçimləridir.

Yağsız mal əti yüksək proteinlə yanaşı, maddələr mübadiləsi üçün vacib olan zəngin B12 vitamini mənbəyidir. Yağsız mal ətində olan digər faydalı vitamin və minerallara vitamin B6, sink, selenium, dəmir, niasin və fosfor daxildir.

Hinduşka

Türkiyə bir çox vitamin və minerallarla zəngin olan əla zülal mənbəyidir və dərini yemədiyiniz müddətcə kalorisi azdır.

Dəmir, maqnezium, sink, B12 vitamini, B6 vitamini, selenium, kalium, fosfor və niasin kimi heyvan zülalında olan bütün digər qida maddələrinə əlavə olaraq hinduşkada əhval və yaddaşın tənzimlənməsi ilə əlaqəli olan xolin də var.

Qızılbalıq

Balıq ət məhsulları siyahısına daxil olmasa da, heyvan mənşəli olduğundan onu da bu siyahıya daxil etmək olar.

Balıq zülal tərkibi ilə də tanınır – 100 qram xam Atlantik qızılbalığının tərkibində 20,4 qram protein var. Bundan əlavə, bu balıqda omeqa-3 yağ turşuları, vitaminlər, selenium, fosfor, kalium, yod, xolin və biotin var. Üstəlik, bu balığın tərkibindəki B vitaminləri, asma xəstəliyini müalicə etmək istəyirsinizsə, onu ideal bir səhər yeməyi əti edir.

Yusif EYVAZLI