Beynəlxalq tibbi tədqiqatçılar qrupu, müntəzəm olaraq qəhvə içən insanlarda qəhvə içməyənlərə nisbətən bir növ bağırsaq bakteriyasının əhəmiyyətli dərəcədə daha çox olduğunu aşkar etdi.
Viral.az-ın məlumatına görə, çoxlu sayda xəstənin nəcisi və qan nümunələrinin təhlil edildiyi araşdırma ” Nature Microbiology” jurnalında dərc olunub .
İş zamanı alimlər qəhvə istehlakının bağırsaq biomuna – insanın mədə-bağırsaq traktında yaşayan mikroorqanizmlər kompleksinə təsirini öyrəniblər. Tədqiqatçılar qəhvəyə diqqət yetirdilər, çünki içki ya müntəzəm olaraq istehlak edilir, ya da tamamilə qaçınılır, bu da onlara daha aydın nəticələr çıxarmağa imkan verir.
Son Yazılar:
- Azpulmat” və “Manato”ya borcu olanların NƏZƏRİNƏ: 45 gün ərzində…
- Hamilə qadın qəfil vəfat etdi – VİDEO
- Bazarlarda bu məhsul kəskin ucuzlaşdı, alıcı yoxdur – VİDEO
Təhlil aparmaq üçün alimlər Böyük Britaniya və ABŞ- nin 22,8 mindən çox sakini , həmçinin 211 kohortadan 54,2 min iştirakçı haqqında tibbi məlumatlar toplayıblar. Bu qruplar arasında bağırsaq biomunda fərqləri müəyyən etmək üçün müntəzəm qəhvə istehlak etdiyini bildirən insanlardan nəcis nümunələri ilə bunu etməyənlərin müqayisəsi idi.
Tədqiqatın nəticələri göstərdi ki, müntəzəm olaraq qəhvə içən insanlar arasında “Lawsonibacter asaccharolyticus” bakteriyasının daha çox bolluğu müəyyən edilib . Bu bakteriyaların səviyyəsi qəhvə içməyənlərlə müqayisədə səkkiz dəfə yüksək idi. Bu tendensiya müxtəlif ölkələrdə öz təsdiqini tapıb və bu fenomenin qlobal xarakterini göstərir.
Tədqiqatçılar etiraf edirlər ki, “L. asaccharolyticus”un daha yüksək səviyyələrinin insan sağlamlığına hansı xüsusi təsiri hələ aydın deyil . Bununla belə, onlar bu bakteriyaların ənənəvi olaraq qəhvə istehlakı ilə əlaqəli sağlamlıq faydaları ilə əlaqəli ola biləcəyini təklif edirlər.
Yusif EYVAZLI