Xolesterolun düşməni olan MEYVƏLƏR

Hər kəs müəyyən meyvə növlərinin xolesterol səviyyəsini çox təsirli şəkildə idarə etməyə kömək edə biləcəyini bilmir. Onları rasionunuza daxil etmək “pis” xolesterinin səviyyəsini azaltmağa və “yaxşı” xolesterol səviyyəsini artırmağa kömək edəcək. “Massachusetts General Brigham” Xəstəxanasının kardioloqu Romit Battaçarya izah edib ki, bu halda şirəsini deyil, meyvənin özünü seçmək daha yaxşıdır.

Viral.az həmin meyvələri sizə təqdim edir:

Çiyələk

Son Yazılar:

Tədqiqatlar göstərir ki, bu meyvə təbii olaraq xolesterol səviyyəsini aşağı sala bilir. Bu təsirin açarı ürəyin qoruyucu xüsusiyyətləri ilə əlaqəli olan antosiyaninlərin olmasıdır.

Aparılan araşdırmalar, bir ay ərzində gündə üç kasa çiyələk yeyən insanların “pis” xolesterolunun azaldığını göstərir. Tədqiqatçılar fərz edirlər ki, çiyələyin bu təsiri tərkibində xolesterol və trigliserid səviyyələrini təbii şəkildə tənzimləyən zülal növü olan Nrf2-nin aktivləşməsi ilə əlaqədar ola bilər. 

Portağal

Portağal bir neçə yolla xolesterol səviyyəsini idarə etməyə kömək edir. Doktor Lenne Poston bildirib ki, onun faydaları əsasən həm tərkibindəki liflərdən, həm də orqanizmin pəhriz xolesterolunu mənimsəməsinə mane olan bitki sterollarından irəli gəlir.

Dietoloq Aleks Kaspero əlavə edib ki, portağallarda qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirmək və xolesterol səviyyəsinin idarəsinə kömək edən yağın udulmasının qarşısını almaq üçün qalınlaşan lif var.

Üzüm 

Təəccüblü ola bilər ki, üzümün xolesterolu azaltma qabiliyyəti bağırsaqlar vasitəsilə əldə edilir. Üzüm lif, fitonutrientlər və polifenollarla doludur, bu da lipid səviyyələrini yaxşılaşdırmaq üçün faydalıdır.

Əncir

Əncirin tərkibində pektin adlanan lif mənbəyi trigliseridləri çıxarır və xolesterin səviyyəsini aşağı salır, ürək sağlamlığını dəstəkləyir.

Mayo Klinikasına görə, gündə 5-10 qram həll olunan lif istehlak etmək xolesterol səviyyəsini azaltmağa nəzərəçarpacaq təsir göstərə bilər.

Banan

Onların effektivliyinin açarı “pis” xolesterolun səviyyəsini aşağı salan həll olunan lifdir. Eyni zamanda banan ürək sağlamlığı üçün də faydalıdır. Lif, xolesterolun qanda yığılma şansı olmadan bədəndən xaric olmasını təmin edir.

Bananlar əslində həm həll olunan, həm də həll olunmayan liflə zəngindir ki, bu da həzm sağlamlığı üçün əla birləşmədir. 

Kivi

Bu meyvə qida maddələri ilə çox zəngindir, tərkibində çoxlu həll olunan lif, polifenollar və xolesterin səviyyəsinə müsbət təsir göstərən C vitamini var. Bir araşdırmaya görə , kivi yemək ürək üçün daha çox qorunma təmin edərək yaxşı xolesterol səviyyəsini artıra bilər/lent.az.