Bu qidaları qarışdırıb YEMƏYİN – Mədə-bağırsaq xəstəlikləri…

“Qidalanma ilə bağlı müxtəlif köklü fikirlər, eləcə də digər insanların mənfi təcrübələri çox vaxt insanları müəyyən qidaların birləşməsindən imtina etməyə məcbur edir”.

Viral.az xəbər verir ki, bu barədə uşaq qastroenteroloqu Tatyana Nemaltseva “İzvestiya”ya təhlükəli qida birləşmələrinin həqiqətən mövcud olub-olmadığını söyləyib.

“Balıq və süd məhsullarının qəti şəkildə uyğunsuzluğu haqqında mif bizim yemək mədəniyyətimizdə həqiqətən də çox geniş yayılmışdır. Və daha çox dad üstünlükləri məsələsidir. Bir çox insanlar üçün balıq və südün birləşməsi dad baxımından ən cəlbedici görünmür. Bununla belə, mən vəziyyətə başqa tərəfdən baxmağı təklif edirəm: dünya xalqlarının mətbəxlərində bu birləşmə olduqca ənənəvi hesab olunur. Bundan əlavə, balığa çox vaxt südlü souslar qoyulur və ya dadını yaxşılaşdırmaq üçün onu əvvəlcədən süddə isladırlar”, – deyə ekspert bildirib.

Nemaltseva qeyd edib ki, bir insanın həzm pozğunluğu, xüsusi qidalara qarşı dözümsüzlüyü və ya allergiyası varsa, bu başqa məsələdir.

“Ancaq bu, daha çox istisnadır. Duzlu, isti və ədviyyatlı balıqları fermentləşdirilmiş süd məhsulları ilə birlikdə, xüsusən də böyük miqdarda istehlak etməklə, qastrit və digər mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan bir insan həqiqətən xoşagəlməz nəticələr əldə etmək riskini daşıyır. Onların arasında mədə və onikibarmaq bağırsağın xroniki xəstəliklərinin kəskinləşməsi, bağırsaqların iltihabi xəstəlikləri və s. Bu, ağırlıq hissi, şişkinlik, spastik ağrı, mədədə artan gurultu və nəcisin pozulması ilə müşayiət oluna bilər. Buna görə də hər şey çox fərdidir. Ancaq burada uyğunluq prinsiplərinin pozulmasından daha az, mədə-bağırsaq traktının müəyyən bir xəstəlik üçün istifadəsi tövsiyə edilməyən məhsullarla həddindən artıq yüklənməsindən danışırıq”, – deyə o söyləyib.

Nemaltseva bizə yeməkləri mümkün qədər sağlam və asan həzm etmək üçün qidaları ən yaxşı şəkildə necə birləşdirəcəyini söyləyib.

Beləliklə, “sağlam boşqab üsuluna” etibar edə bilərsiniz.

“Sağlam boşqab” tövsiyə olunan kalori qəbulunu aşmadan müxtəlif və balanslı pəhriz saxlamağa kömək edir. Eyni zamanda, bir yemək zamanı siz nəinki bütün lazımi qidaları ala bilərsiniz, həm də həddindən artıq yemək olmadan toxluq hissi və müxtəlif dad hissləri əldə edə bilərsiniz, bu da çox vacibdir. Ət və ya balıq, təzə tərəvəzlər, taxıl yan yeməkləri şəklində yavaş karbohidratlar, bitki yağları, fermentləşdirilmiş və süd məhsulları – bütün bu məhsullar bir yeməkdə birləşdirilə bilər, lakin müəyyən nisbətlərdə və şəxsi həzm xüsusiyyətlərini nəzərə alaraq. Şirniyyatlar ciddi tibbi əks göstərişlər olmadıqda qadağan edilmir, burada əsas şey nisbət hissidir”, – deyə həkim yekunlaşdırıb.

Yusif EYVAZLI