Yay mövsümünün ən çox sevilən meyvələrindən biri olan gilas təkcə dadı ilə deyil, sağlamlığa faydaları ilə də diqqət çəkir.
Viral.az “Medicina”ya istinadən gilasın faydalarını təqdim edir:
1. Vitaminlə doludur
Son Yazılar:
- Qarabağa səfər edənlərin diqqətinə: Biletlər satışa ÇIXARILIR
- Bu qatarların reysləri bərpa OLUNUR
- Bu şəxslərdən "Xalq artisti", "Əməkdar" və "Əməkdar hüquqşünas" adları geri alındı – FƏRMAN
100 qram (14-15 ədəd) gilas orta hesabla 65 kaloriyə uyğun gəlir. A vitamini, kalium mənbəyidir. Liflə zəngin olması ilə yanaşı, həm də yüksək antioksidant tərkibə malikdir.
2. “Kral xəstəliyi” üçün çox faydalıdır
Xalq arasında “kral xəstəliyi” kimi tanınan podaqra qanda sidik turşusunun çox olmasından yaranır. Bu xəstəliyin çox vaxt yemək və içmə vərdişlərindən qaynaqlandığı göstərilir. Yüksək sidik turşusu ayaq baş barmağında və bədəndəki oynaqlarda toplanır, ağrı və şişkinliyə səbəb olur.
Gilas qanda yüksək olan sidik turşusunun çıxarılmasına və tarazlaşdırılmasına kömək edərək, oynaq xəstəliklərinin və podaqranın müalicəsində mühüm rol oynayır.
3. Nikotini bədəndən atır
Siqaret çəkənlərdə nikotin ağciyərlərə çatır və qana qarışır. Gündə bir porsiya gilas nikotinin bədəndən çıxarılmasına kömək edir və tərkibindəki flavonoidlər sayəsində hüceyrə divarının zədələnməsinin qarşısını alaraq orqanizmdəki zəhəri təmizləyir.
4. Böyrəklərə yaxşı təsir edir
Gilasda olan quinik turşusu böyrəklərdə daş və qum əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilər. Artıq bunlar əmələ gəlibsə, qumun daha asan tökülməsinə kömək edir.
5. Qan təzyiqini tənzimləyir
Albalı qan təzyiqini tənzimləyir. Ürək döyüntüsündəki pozuntuları aradan qaldırır. Ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır.
Bu, gilasın tərkibindəki vazodilatator olan kaliumla bağlıdır. Albalı həm də pis xolesterin səviyyəsini azaldan fitosterolları ehtiva edir.
6. Beyni qoruyur
Albalı istehlakı A vitamini, B vitamini, kalsium və fosforla orqanizmi təmin edir. Bunlar beyin üçün faydalıdır.
Körpələrdə sinir qüsurlarının qarşısını alır.
Yaddaşı yaxşılaşdırır.
Müəyyən edilib ki, gilasın pəhrizə daxil edilməsi insana Alzheimer xəstəliyinin əlamətlərinin öhdəsindən gəlməyə kömək edir. Bir çox həkim Alzheimer xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlara gilas tövsiyə edir. Bunun səbəbi onun zəngin antioksidant tərkibinə malik olmasıdır.
Gilasın zərəri varmı?
Sağlamlıq üçün möcüzəvi faydaları olan gilas da hər bir qida kimi qədərində yeyilməlidir. Gilas yüksək şəkər tərkibinə malik olduğundan, həddindən artıq istehlakı diabetli insanlara zərər verə bilər.
Bundan əlavə, gilas bağırsaq funksiyalarına təsir edir və həddindən artıq istehlak edildikdə mədə problemlərinə, ishala səbəb ola bilər.