Yay dedikdə ağlımıza həmişə sulu qarpızlar gəlir .
Viral.az “The New York Times”a istinadən xəbər verir ki, bu giləmeyvə çox dadlı olması ilə yanaşı, sağlamdır və sağlamlığa müsbət təsir edən bir sıra xüsusiyyətlərə malikdir .
1. Su balansı
Qarpızın 91%-i sudur, ona görə də bir neçə tikə yeyəndə əslində bir stəkan su içmiş olursunuz. Nəmləndirmə, qan axınından normal bağırsaq hərəkətlərinə qədər bədənin düzgün işləməsini təmin edir. Qarpızın tərkibindəki su sizi nəmləndirməyə kömək edir, bu xüsusilə isti havalarda tərlə daha çox maye itirdiyiniz zaman faydalı ola bilər.
Son Yazılar:
- Prezident İsrailin nazirini qəbul etdi
- Baş nazir bu qaydaya dəyişiklik ETDİ
- Abşeronda kişini maşın vurub ÖLDÜRDÜ
Xüsusilə yaşlı insanlara qarpız yemək tövsiyə olunur. Onlar daha az susuz olmağa meyllidirlər və buna görə də daha az su içirlər və qarpız istehlakı işi zövqlə birləşdirir.
2. Qarpızın tərkibində çoxlu şəkər yoxdur.
Bir çox insanlar düşünür ki, qarpız şirin və şirəli olarsa, onun tərkibində çoxlu şəkər var və bu, sağlamlığa zərərlidir, lakin bu belə deyil. Bir ədəd qarpızda 46 kalori var.
“Bir stəkan doğranmış qarpızda təxminən 9,5 qram şəkər var ki, bu da bir stəkan doğranmış almadakı 13 qramdan və ya bir stəkan qaragilədəki təxminən 15 qramdan azdır”, – diyetoloq Emi Ellis bildirib.
3. Ürək üçün faydalıdır
Dietoloqlara görə, qarpızın tərkibində yağ və natrium yoxdur, bu da ürəyə faydalıdır. .
Elm adamları böyrəklərin L-sitrulini azot oksidinə çevirdiyini bilirlər ki, bu da damar divarlarını rahatlaşdıra və qan təzyiqini aşağı sala bilər.
Dəniz SƏTTARLI