Qırmızı ət diabet riskini artırır

Amerikalı həkimlər sübut etdilər ki, çoxlu miqdarda heyvan mənşəli dəmir birləşmələri yemək 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin 26% artmasına gətirib çıxarır ki, bu da onların bitki analoqlarını istehlak edərkən baş vermir.

Viral.az xəbər verir ki, bu barədə Harvard Universiteti Tibb Məktəbinin mətbuat xidməti məlumat yayıb.

“Tədqiqatımız diabetin inkişaf riskini azaltmaq üçün düzgün sağlam pəhriz seçməyin vacibliyini vurğulayır. Məsələn, qırmızı ətdə konsentrasiyası xüsusilə yüksək olan heyvan mənşəli dəmir birləşmələrinin miqdarının minimuma endirilməsi, dəmirin bitki mənbələrinin üstünlük təşkil etdiyi qidalara keçid şəkərli diabetin inkişaf riskinin əhəmiyyətli dərəcədə azalmasına gətirib çıxarır”, -deyə Harvard Universitetinin (ABŞ) professoru Frank Hu bildirib.

Son Yazılar:

Alimlər qeyd ediblər ki, on il əvvəl tədqiqatçılar tərkibində hemes, mürəkkəb üzvi dəmir birləşmələri olan qidaların istehlakının 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin artmasına səbəb olduğuna dair sübutlar tapıblar. Bu, hemes və digər dəmir birləşmələrinin diabetin inkişaf ehtimalına necə təsir etdiyini öyrənmək üçün böyük marağa səbəb olub. Bu məlumatı əldə etmək üçün alimlər NHS-I monitorinq təşəbbüsü çərçivəsində həmkarları tərəfindən toplanmış məlumatları təhlil ediblər. Bu, qidalanma, gündəlik rejim və pis vərdişlər də daxil olmaqla, sağlamlıqlarının uzunmüddətli, hərtərəfli monitorinqi ilə razılaşan on minlərlə amerikalı tibb bacısını və səhiyyə işçisini əhatə edir.

Tədqiqatçılar təxminən 37,500 NHS-I iştirakçısının pəhrizinin diabetin inkişafı ilə əlaqəli müxtəlif biomarkerlər, o cümlədən insulin və qan şəkəri səviyyələri, yağ konsentrasiyası və iltihabın tezliyi ilə necə dəyişdiyini müqayisə ediblər. Bu hesablamalar göstərdi ki, yüksək konsentrasiyalı heyvan hemeləri olan yemək yemək şəkərli diabetin inkişaf riskinin 26% artmasına səbəb olub, həmçinin yağların və bəzi amin turşularının dövranının pozulmasına səbəb olub.

Bununla belə, tədqiqatçılar böyük miqdarda bitki mənşəli dəmir birləşmələrinin istehlakının diabet və əlaqəli xəstəliklərin inkişaf riskinin əhəmiyyətli dərəcədə artmasına səbəb olduğunu tapmayıblar. Bu, bitki və heyvan mənşəli dəmir birləşmələrinin orqanizminə əsaslı şəkildə fərqli təsir göstərdiyini göstərir və həmçinin bitki qidalarına onların dad xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırmaq üçün heyvani hemelərin əlavə edilməsi ideyalarını şübhə altına alır.

(redaktor.az)