Antibiotik qəbulundan sonra bunu mütləq etməlisiniz! – Həkim AÇIQLADI

“Əgər siz antibiotik terapiyası kursunu bitirmisinizsə, o zaman sağlamlığınıza diqqət yetirməlisiniz, çünki onlar göründüyü qədər zərərsiz deyillər və onların nəzarətsiz istifadəsi ciddi nəticələrə gətirib çıxarır”.

Viral.az “iz.ru”ya istinadən bildirir ki, bu barədə dietoloq Larisa Qabdulxakova bildirib.

“Antibiotiklər yalnız fövqəladə hallarda qəbul edilməlidir. Baxmayaraq ki, çoxları bu barədə düşünmürlər. Beləliklə, son 20 ildə onlar 46% uşaqlara daha tez-tez verilməyə başladı. Üçüncü nəsil sefalosporinlər kimi bəzi dərmanların populyarlığı isə 37 dəfə artıb. Antibiotiklərin nəzarətsiz istifadəsi artıq ona gətirib çıxarıb ki, insanlarda müəyyən dərmanlara qarşı demək olar ki, 100% müqavimət yaranıb”, – ekspert izah edib.

Son Yazılar:

Onun sözlərinə görə, bu dərmanların gətirdiyi yan təsirlərdən əlavə, orqanizm üçün ən pis şey mədə-bağırsaq traktının (GİT) mikrobiomunun tərkibində dəyişiklikdir.

“Bu çox vacibdir, çünki, məsələn, piylənmə, 2-ci tip diabet, onkologiya, otoimmün xəstəliklər və mədə-bağırsaq traktınızın sağlamlığı arasında əlaqə çoxdan sübut edilmişdir. Bizim appendiksimiz antibiotik qəbul etdikdən sonra fəaliyyətini dayandıran faydalı bakteriyaların evidir. Məsələn, antibiotiklə əlaqəli ishal bu dərmanlarla müalicənin ümumi fəsadıdır”, – deyə Qabduxaxova izah edib.

Bütün bu dəhşətli nəticələrin qarşısını probiyotiklər, prebiyotiklər və ya metabiotiklərin köməyi ilə almaq olar”.

“İlk növbədə, antibiotik terapiyası mərhələsində probiyotiklərin qəbuluna diqqət yetirmək lazımdır. İndi apteklər şəbəkəsində onların çoxu var. Suşların sayına diqqət yetirin. Nə qədər çox olsa, bir o qədər yaxşıdır. Siz həmçinin dost bakteriyalarınızı tərəvəz, göyərti və giləmeyvə lifi ilə qidalandıra bilərsiniz. Əgər siz boş nəcis və ya qəbizliyə meyllisinizsə, pəhrizinizə kətan toxumu, psyllium qabıqları, fermentləşdirilmiş qidalar, qatıqlar və kefirdən ibarət bir qida daxil edin. Fermentasiya olunmuş qidalar faydalı bakteriyaların anbarıdır, xüsusən də onları evdə asanlıqla hazırlaya biləcəyiniz üçün”, – ekspert qeyd edib.

Onun sözlərinə görə, terapiyanın özündən sonra zərərli qidaları istisna etmək vacibdir: əlavə edilmiş şəkər, fast food və bəlkə də antibiotik qəbul etdikdən sonra reaksiyaya səbəb ola biləcək süd.

“Bu niyə bu qədər vacibdir? Məsələ burasındadır ki, bizim faydalı bakteriyalarımız bu zaman çətin günlər yaşayır. Onlara kömək edilməzsə, vəziyyət daha da pisləşə bilər. Axı antibiotiklər təkcə zərərli bakteriyaları deyil, faydalı olanları da öldürür. Eyni zamanda, zərərli göbələklərin və patogen mikrofloranın sürətli böyüməsi var. Terapiyadan sonra ən azı bir ay probiyotikləri daxil edin və özünüzü daha yaxşı hiss edəcəksiniz”, – deyə Qabdulxakova tövsiyə edib.

Mütəxəssis vurğulayır ki, insanın immun sisteminin gücü mədə-bağırsaq traktının sağlamlığından asılıdır, ona görə də həyatınızda nə qədər az antibiotik varsa, sağlamlığınız üçün bir o qədər yaxşıdır.

Yusif EYVAZLI