Dünyanın ən məşhur giləmeyvələrindən biri olan çiyələk incə dadı və bir çox faydalı xüsusiyyətləri ilə diqqəti cəlb edir. İnsan sağlamlığına faydalı təsir göstərə bilən vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir. Bununla belə, hər kəs çiyələk istehlak etməməlidir. Çünki sağlamlıq üçün potensial mənfi təsirlər ola bilər.
Viral.az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, çoxlu sağlamlıq faydalarına baxmayaraq, çiyələk bəzi insanlar üçün bəzi sağlamlıq riskləri yarada bilər. Bu giləmeyvə yeyərkən diqqətli olmalı olan əsas insanlar aşağıdakılardır:
Allergiyaya meylli insanlarÇiyələk qaşınma və hətta anafilaktik şok kimi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Qida allergiyası olan insanlar çiyələkdən uzaq durmalı və ya yeməkdən əvvəl həkimə müraciət etməlidirlər.
Son Yazılar:
- Dərmanları soyuducuda saxlamaq olarmı? – Ekspert
- “Oreşnik” bütün Avropada hədəfləri vura bilər
- İstanbulda diplomat olduğunu deyən azərbaycanlı 70 kilo qızılla SAXLANILDI
Antikoaqulyantlar qəbul edən şəxslər
Çiyələk qan laxtalanmasını yavaşlatan dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərə bilər. Giləmeyvələrdə yüksək miqdarda K vitamini olması antikoaqulyantların effektivliyini azalda bilər, buna görə də bu cür dərmanlar qəbul edərkən bu giləmeyvə qəbuluna nəzarət etmək vacibdir.
Qastrit və xorası olanlar
Çiyələyin tərkibində mədə selikli qişasını qıcıqlandıra bilən turşular var. Qastrit və ya xorası olan insanlara bu giləmeyvə istehlakını məhdudlaşdırmaq və ya çəkinmək tövsiyə olunur.
Pestisidlərlə müalicə
Çiyələklər çox vaxt sağlamlığa zərər verə bilən pestisidlərlə müalicə olunur. Bu riski azaltmaq üçün yeməkdən əvvəl üzvi giləmeyvə seçmək və ya çiyələkləri yaxşıca yaxalamaq məsləhətdir.
Nə qədər çiyələk yemək olar?
Çiyələklərin tövsiyə olunan miqdarı yaş, cins, fəaliyyət səviyyəsi və ümumi sağlamlıq kimi fərdi amillərdən asılıdır. Orta dərəcədə aktiv bir yetkin üçün bu, gündə təxminən 150-200 qram (təxminən 1 fincan və ya 8-10 böyük giləmeyvə) təşkil edir.
Pəhrizinizə çiyələk daxil etmək dadlı və sağlam yeməklərdən zövq almaq üçün əla bir yol ola bilər. Bununla belə, mülayimliyi xatırlamaq və bədənin fərdi xüsusiyyətlərini nəzərə almaq vacibdir. Əgər sizdə yuxarıda göstərilən hallardan hər hansı biri varsa və ya müəyyən dərmanlar qəbul edirsinizsə, çiyələkləri pəhrizinizə əlavə etməzdən əvvəl həkiminizlə məsləhətləşməniz tövsiyə olunur.