Şərabın inanılmaz FAYDASI – Xərçəngdən qoruyur

Əsrlər boyu bəzi mədəniyyətlər alkoqolun faydalarını tərifləyir, digərləri isə şərab, pivə və spirtli içkiləri tamamilə qadağan edilməsə də, ciddi şəkildə nəzarət edilməli olan dərmanlar hesab edirlər.

Viral.az “unian”a istinadən xəbər verir ki, elmi araşdırmalar şərabın, xüsusən də qırmızı rəngin insan sağlamlığının müxtəlif aspektlərinə müsbət təsirini təsdiqləyir.

Ürək-damar sistemi üçün faydaları

Qırmızı şərab tez-tez ürək-damar sağlamlığına faydaları ilə əlaqələndirilir.

Son Yazılar:

Ayova Dövlət Universiteti tərəfindən aparılan bir araşdırma, qırmızı şərabın orta dərəcədə istehlakının ürək xəstəliyi riskinin artması ilə əlaqəli olan visseral yağın miqdarını azalda biləcəyini göstərib.

Bundan əlavə, qırmızı şərabın xolesterol səviyyəsini tənzimləməyə kömək etdiyi sübut edilmişdir. Avropa Kardiologiya Cəmiyyətinin konfransında təqdim edilən araşdırmalar göstərib ki, həm qırmızı, həm də ağ şərablar müntəzəm fiziki fəaliyyətlə yanaşı, orta miqdarda istehlak edildikdə, xolesterol səviyyələrində əhəmiyyətli irəliləyişlərə səbəb ola bilər.

Qan təzyiqi

Qırmızı şərabda olan flavonoidlər qan təzyiqini aşağı salmaqda mühüm rol oynayır. “Belfast Kraliça” Universitetinin professoru “Aedin Cassidy” tərəfindən aparılan araşdırmaya görə, həftədə üç stəkan qırmızı şərab içmək qan təzyiqini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

Bu təsir flavonoidlərin bağırsaq mikrobiomu ilə qarşılıqlı təsiri ilə əlaqədardır ki, bu da bu birləşmələrin kardioprotektiv xüsusiyyətlərini artırır.

Sümük Sağlamlığı

Yaşlılar üzərində aparılan bir araşdırma, ağ şərabı normada içənlərin qırmızı şərab və pivə də daxil olmaqla, digər spirt növlərini içənlərlə müqayisədə sümük mineral sıxlığının daha yüksək olduğunu müəyyən etdi.

Bu tapıntı ağ şərabın sümük sağlamlığının qorunmasında və osteoporoz kimi xəstəliklərin qarşısının alınmasında rol oynaya biləcəyini göstərir.

Qlükoza tənzimlənməsi

“Annals of Internal Medicine”də dərc edilən bir araşdırma, həm qırmızı, həm də ağ şərabın orta dərəcədə istehlakının 2 tip diabetli insanlarda qlükoza tənzimlənməsini yaxşılaşdıra biləcəyini tapdı.

Xərçəngin qarşısının alınması

Qırmızı şərabda olan bir birləşmə olan resveratrol xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərinə görə fəal şəkildə öyrənilir. Tədqiqatlar göstərir ki, resveratrol xüsusilə kolon xərçəngi vəziyyətində xərçəngə səbəb olan anormal hüceyrələri məhv etməyə kömək edə bilər.

“Villejuifdə (Fransa) Gustave Roussy” İnstitutu tərəfindən aparılan bir araşdırma göstərdi ki, resveratrol aspirinlə birlikdə insan kolon xərçəngi şiş mədəniyyətlərində tetraploid hüceyrələrin sağ qalmasını azaldır. Bu birləşmənin genetik qeyri-sabitliyə səbəb olan və xərçəng inkişafı ilə əlaqəli hüceyrələri məhv etməyə kömək etdiyi göstərilmişdir.

Bundan əlavə, Çinin “Dalian” Tibb Universitetinin alimləri resveratrolun xərçəng şişlərinin böyüməsini ləngidə biləcəyini irəli sürüblər.

Demansın qarşısının alınması

Orta dərəcədə şərab istehlakı, xüsusən də demansın qarşısının alınması ilə də bilişsel sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir. Şərabda olan antioksidantlar idrak pozğunluğunun inkişafında əsas amillər olan iltihabın və oksidləşdirici stressin azaldılmasında mühüm rol oynayır.

Tədqiqatlar göstərdi ki, bu antioksidanlar beyin sağlamlığını qorumağa və demans və digər neyrodegenerativ xəstəliklərin yaranmasının qarşısını almağa kömək edir.

Uzunömürlülük

Tədqiqatçılar təklif edirlər ki, tərkibində resveratrol olan əczaçılıq birləşmələri bir gün qocalma ilə əlaqəli xəstəliklərin müalicəsi və qarşısının alınması üçün istifadə oluna bilər və bu, ömrünü uzatmaq üçün perspektivli yollar açır.

Yusif EYVAZLI