Həkim kartof qızartmasının zərərini siqaretin fəsadları ilə müqayisə ETDİ

Bir porsiya kartof qızartmasında potensial xərçəngə səbəb olan toksinlərin miqdarı onlarla siqaretin miqdarına bənzəyir.

Viral.az xəbər verir ki, bu barədə “Daily Mail”ə ABŞ-dən olan biokimyəvi təhsilli ailə həkimi Ketrin Şanahan məlumat verib.

Həkim izah edib ki, bitki yağları (günəbaxan, qarğıdalı, kolza, soya, pambıq və zəfəran) bir çox xəstəliklərin (o cümlədən xərçəng) inkişaf riskini artıra bilər. Söhbət sadə üsullarla hazırlanmış təbii yağlardan deyil, məhsulun ultra emal olunmuş versiyalarından və qızartma üçün dəfələrlə istifadə olunan yağlardan gedir.

Son Yazılar:

Şanahanın sözlərinə görə, belə yağlarda çoxlu doymamış yağ turşuları (PUFA) var. Bu birləşmələr oksigenlə reaksiya verməyə meyllidirlər, bu proses oksidləşmə adlanır. Neft oksidləşdikdə yeni birləşmələr əmələ gəlir ki, bunlar topluca lipid oksidləşmə məhsulları (LOP) adlanır. Lipid oksidləşmə məhsulları təbii mühitdə (bitkilərdə) tapılmır. Onların bir çoxu orta və ya həddindən artıq zəhərlidir.

Həkim qeyd edib ki, bitki yağlarının tərkibində olan toksinlərin ən təhlükəli kateqoriyası aldehidlərdir. Bu kimyəvi maddələr ailəsinə konservant formaldehid və siqaretin kanserogenliyinə töhfə verən bir çox digər toksinlər daxildir. Həkimin sözlərinə görə, kartof kartofunun bir porsiyasındakı toksinlərin miqdarı 25 siqaretə qədər çəkərkən istehlak edilən toksinlərlə eynidir.

(redaktor.az)